Mangalia

Municipiul Mangalia este situat la limita de sud – est a tarii, la aproximativ 45 km sud de Constanta si la 11 km nord de punctul de frontiera Vama Veche cu Bulgaria.
Mangalia, un oras in continua dezvoltare, un oras curat si cochet, ofera turistilor posibilitati variate de petrecere a timpului: vizitarea Hergheliei Mangalia (unde se poate practica echitatia), ruinele Cetătii Callatis, Muzeul de Arheologie, Mormantul cu Papirus, datand din epoca elenistica, bisericile crestine, Moscheea Esma han Sultan (stil maur, 1650), Centrul de Cercetari Speologice etc.
Izvoarele mezotermale sulfuroase din Mangalia sunt valorificate in bazele de tratament cu efecte recunoscute in ameliorarea bolilor sistemului osos si în tratamentale recuperatorii.

Mangalia ISTORIC
Mangalia este situata pe ruinele vestitei cetati Callatis. Descoperirile arheologice atesta ca aceasta zona a fost locuita inca din preistorie. Infiintata in secolul al VI-lea i.Hr. de colonistii greci in locul unei asezari getice, Cetatea Callatis a fost una dintre coloniile infloritoare de la vremea respectiva.
Incepand din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscuta sub numele de „Pangalia” si era alaturi de Constanta si Varna, unul din cele mai importante porturi din Dobrogea.
Ocupatia otomana a insemnat pentru aceasta zona o decadere pe toate planurile. Dupa 1878, orasul incepe sa se dezvolte, iar in 1930 orasul Mangalia a devenit statiune balneoclimaterica.
Dezvoltarea economica a Mangaliei în epoca moderna si contemporana s-a facut treptat si sinuos, cu urcusuri si coborasuri. Dupa 1990, autoritatile au demarat ample proiecte pentru dezvoltarea turismului cultural, si in acest sens sunt organizate in fiecare an mai multe manifestari – Festivalul Callatis, Gala Tanarului Actor, Festivalul Zile si Nopti de Literatura etc.

Mangalia PLAJA
Plaja este cu nisip fin si se intinde intre plaja Saturn si digul de nord al Portului Mangalia. Plaja are o forma circulara. Latimea cea mai mare o atine in centru, unde are in jur de 120 metri. Faleza statiunii este destul de inalta si este folosita ca zona de promenada.

Mangalia CAZARE SI MASA
Din punct de vedere al spatiilor de cazare, Mangalia nu este foarte dezvoltata. In Mangalia exista un singur hotel de patru stele - President - un hotel foarte modern, care inglobeaza in structura sa, intr-o maniera originala, un fragment al vestigiilor cetatii romane Callatis. Situl arheologic descoperit in aceasta zona a fost restaurat si amenajat in holul hotelului si la subsolul restaurantului. Hotelul President adaposteste Centrul Roman de Afaceri „Marea Neagra”.
Pe langa acest hotel de patru stele mai sunt deschise hoteluri de doua si trei stele, cateva dintre ele renovate in ultimii ani.
Pe langa restaurantele deschise in cadrul hotelurilor, turistii au la dispozitie mai multe terase, fast-food-uri, pizzerii.

Mangalia TRATAMENT
Factorii de cura naturala sunt apa marii, apele minerale sulfuroase mezotermale (21-28°C) provenite de la izvoare din partea de nord a orasului, din zona plajei dintre statiunile Saturn si Venus, namolul sulfuros de turba, care este bogat in minerale si este extras din mlastinile din nordul orasului si clima marina bogata in aerosoli salini si radiatia solara. Toate acestea au un efect intaritor asupra organismului uman.
Statiunea este recomandata pentru petrecerea vacantei si pentru tratamentul bolilor degenerative, inflamatorii, si reumatice, al bolilor sistemului nervos central si periferic, al bolilor ginecologice si al anumitor boli dermatologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrinologice, ORL etc.
Statiunea are doua baze de tratament moderne: Hotel Mangalia - dotat cu instalatii de tratament proprii (patru bazine pentru kinetoterapie cu apa sulfuroasa, o sectie pentru electroterapie, doua sectii pentru hidroterapie, o sectie de pneumoterapie, sali de gimnastica medicala si saloane pentru masaj, cabinete de geriatrie, laboratoare pentru analize si investigatii, cabinete pentru acupunctura, bazine cu apa de mare incalzita etc.). si un Sanatoriu Balnear pentru recuperare.