Costinesti

Statiunea Costinesti este situata in prelungirea satului Costinesti, la 31 km sud de Constanta, invecinandu-se la nord cu comuna Tuzla (7 km) si la sud cu Statiunea Olimp (5 km).
Cunoscuta ca Statiunea Tineretului, ea isi intampina oaspetii cu o atmosfera primitoare si vesela. Simbolurile Costinestiului sunt Obeliscul – care se inalta maiestuos in mijlocul plajei, si Epava navei Evanghelia care a esuat in anul 1960 din cauza unei furtuni.
In ultimii ani, Statiunea Costinesti s-a dezvoltat foarte mult in ceea ce priveste spatiile de cazare – s-au construit cateva hoteluri noi si numeroare vile si pensiuni. Statiunea este orientata spre est si astfel beneficiaza de razele soarelui toata ziua.

Costinesti ISTORIC
Zona in care s-a dezvoltat Costinestiul este plina de istorie, existant dovezi care atesta locuirea acestor locuri incepand cu prima epoca a fierului, perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romane, epoca feudala, pana la infiintarea propriu-zisa a satului Costinesti prin colonizarea germanilor.
Denumirea comunei provine de la generalul Emil Costinescu. Acesta a cumparat de la Vasile Kogalniceanu (fiul lui Mihail Kogalniceanu) o suprafata de teren foarte aproape de tarmul Marii Negre, pe care, ulterior, a colonizat-o cu germani. In 1896, generalul Costinescu a incheiat o intelegere verbala de arendare a mosiei prin care fiecare primea 5 000 mp, care in 20 de ani treceau in proprietetea colonistilor. In scurt timp au aparut 48 de case. Dupa primul razboi mondial multe familii au parasit satul. O mare parte din colonistii germani au plecat, in 1940, in Germania. Locul lor este luat de romani provenind din Cadrilater, zona restituita Bulgariei.
Incepand cu acea perioada zona s-a dezvoltat continuu. Nucleul statiunii a fost construit în 1949, cand aici a fost amenajata prima tabara de vacanta pentru elevi in jurul Lacului Costinesti.

Costinesti PLAJA
Plaja este orientata spre est, beneficiind de soare pe toata durata zilei. Statiunea este situata la adapostul capului Tuzla, pe directia unui curent marin de coasta, favorabil depunerilor de nisip pe plaja lunga de aproape 1 km. Plaja este mai lata in zona Obeliscului, dar foarte aglomerata vara. In zona de nord, spre Epava, plaja este marginita de o faleza joasa si este mai ingusta, cu nisip fin.
Plaja din Costinesti este ideala pentru talasoterapie, aerosoli, helioterapie, antrenamente sportive si yoga.

Costinesti CAZARE SI MASA
Tarifele practicate la cazare sunt destul de mici in comparatie cu alte statiuni. In Costinesti exista cateva hoteluri de doua si trei stele, unele dintre ele renovate. Foarte cunoscut este Hotelul Forum – situat pe malul marii si avand o arhitectura impresionanta, sau Complexul Vox Maris, un complex de lux.
In ultimii ani s-au contruit foarte multe vile si pensiuni care ofera spatii de cazare moderne si servicii de calitate. Unele vile au camere special amenajate pentru tineri, cu mai multe paturi si foarte ieftine.
Pe langa acestea, mai exista si posibilitatea cazarii la particulari. Practic, in Costinesti toata lumea se ocupa de turism, aproape toate casele ofera cazare.
Masa poate fi servita la restaurantele hotelurilor sau vilelor unde se face si cazarea. Pe langa acestea, mai munt deschise terase, pizzerii etc.